Honda CB 900 Boldór 1980

En gång i tiden ägde jag Sveriges första 900 Boldór. Den var sidoimporterad via England och jag hade den i min ägo innan några andra släppts ut på den svenska marknaden. Det var en silverfärgad 79:a som jag nyttjade flitigt en sommar. Bra effekt i maskineriet men katastrofalt dålig väghållning. Kunde helt oprovocerat börja wobbla på rak väg. Efter en säsong såldes den till förmån för annat projekt. Jag har spårat den och den hade fortfarande samma ägare som jag sålde den till och den hade varit avställd sedan 1982. Den fanns dock para som ”papper” men var i praktiken skrotad. Trist… Sommaren -22 dyker det i närområdet upp en 80:a med samma färgschema och som ytligt sett är i förhållandevis bra skick och prislappen var rimlig så det blev affär. Som synes på bilden var den inte så grann när man lättade på ”ytskiktet”. Det bir en relativt omfattande renovering som just startat. Tillgången på bra delar till dessa är relativt god. Huvudskälet till att valet föll på den här hojen var att någon tidigt i dess liv plockat av original avgassystemet och det fanns fortfarande kvar och är i häpnadsväckande gott skick. En riktig vinstlott..

Renoveringen gick ganska snabbt och här är motorn redan tillbaka i den omlackerade ramen. Det visade sig att motorn var i ett häpnadsväckande gott skick. Leak down testet visade på 2-3% vilket är vad det ofta är på en helt ny motor. Några få ventilchims behövde bytas och så fick den så klart en lite exteriör ”make over”. Säga vad man vill men Hondas kvalitet är många gånger svårslagen (erkänns av ett inbitet Kawasaki fan). Förgasarbryggan fick den vanliga behandlingen med demontering, ultraljudtvätt, nya nålar, packningar etc.

Ett original avgassystem i mycket gott skick, sitter fint. Originalstötdämparna var i gott skick och även flertalet originaldekaler var fina. Jag fick komplettera med några få eftermarknadsdekaler. Bakfälgen hade fått en del stryk men gick att rädda.

Originallacken kunde till mycket stor del bevaras tack vare modern lackteknik. Enda delen som är omlackad är ”stjärten” som fick perfekta reproduktionsdekaler från Classic Decals i England. I februari var den nästan klar men jag har tyvärr inte lyckats få tag på en originaldyna i tillräckligt bra skick så det får bli ett eftermarknadsöverdrag från David Silver. Det anländer inom kort. Nämnas kan att det mesta man köper från ”Silver”, vad gäller reproduktionsdelar håller mycket god kvalitet.

Instrumenten blev faktiskt det som tog mest tid att få ordning på. Mycket smått och gott som behövde åtgärdas. Efter många år så försämras bland annat reflektionsförmågan så att instrumentbelysningen blir svag och grumlig men med tillgång till rätt kompetens så fixas även det.